Spandex, spor giyim gibi gerilebilir giysiler yapmak için kullanılan hafif, sentetik bir elyaftır. Poliesterin diizosiyanat ile reaksiyona girmesiyle üretilen poliüretan adı verilen uzun zincirli bir polimerden oluşur. Polimer, kuru bir eğirme tekniği kullanılarak bir elyafa dönüştürülür. İlk olarak 1950’lerin başında üretilen spandeks, başlangıçta kauçuğun yerini alacak şekilde geliştirildi. Spandeks pazarı, pamuk veya naylon gibi diğer elyaflara kıyasla nispeten küçük kalsa da, spandeks için sürekli olarak yeni uygulamalar keşfedilmektedir.

Spandex sentetik bir polimerdir. Kimyasal olarak, kısa bir diizosiyanat ile birleştirilmiş uzun zincirli bir poliglikolden oluşur ve en az %85 poliüretan içerir. Bir elastomerdir, yani belli bir dereceye kadar gerilebilir ve serbest bırakıldığında geri tepebilir. Bu lifler, daha güçlü, daha hafif ve daha çok yönlü oldukları için kauçuktan üstündür. Aslında, spandeks lifleri uzunluklarının neredeyse %500’üne kadar gerilebilir.

Softliz Spandeks liflerinin bu benzersiz elastik özelliği, malzemenin kimyasal bileşiminin doğrudan bir sonucudur. Lifler çok sayıda polimer iplikten oluşur. Bu teller iki tür parçadan oluşur: uzun, amorf bölümler ve kısa, sert bölümler. Doğal hallerinde, amorf bölümler rastgele bir moleküler yapıya sahiptir. İç içe geçerek lifleri yumuşatırlar. Polimerlerin rijit kısımlarının bir kısmı birbirine bağlanır ve lif yapısını verir. Lifleri germek için bir kuvvet uygulandığında, sert bölümler arasındaki bağlar kopar ve amorf bölümler düzleşir. Bu, amorf bölümleri daha uzun yapar, böylece lifin uzunluğunu arttırır.

Elyaf maksimum uzunluğuna kadar gerildiğinde, rijit segmentler tekrar birbirine bağlanır. Amorf segmentler uzun bir durumda kalır. Bu, lifi daha sert ve daha güçlü hale getirir. Kuvvet ortadan kalktıktan sonra, amorf kısımlar geri tepiyor ve lif gevşemiş durumuna geri dönüyor. Bilim adamları, spandeks liflerinin elastik özelliklerini kullanarak, arzu edilen esneme ve mukavemet özelliklerine sahip kumaşlar oluşturabilirler.

Softliz Spandex liflerinin birincil kullanımı kumaştır. Birkaç nedenden dolayı faydalıdırlar. Birincisi, tekrar tekrar esnetilebilirler ve neredeyse tam olarak orijinal boyut ve şekle geri döneceklerdir. İkincisi, hafif, yumuşak ve pürüzsüzdürler. Ek olarak, kolayca boyanırlar. Ayrıca aşınmaya ve vücut yağlarının, terin ve deterjanların zararlı etkilerine karşı dayanıklı oldukları için esnektirler. Diğer malzemelerle uyumludurlar ve her iki elyafın özelliklerine sahip benzersiz kumaşlar üretmek için diğer elyaf türleri ile eğrilebilirler.

Softliz Spandex, çeşitli farklı giyim türlerinde kullanılır. Hafif olması ve hareketi kısıtlamaması nedeniyle en çok spor giyimde kullanılır. Buna mayolar, bisiklet pantolonları ve egzersiz kıyafetleri gibi giysiler dahildir. Spandeksin vücuda oturan özellikleri, onu iç giyimde kullanım için iyi hale getirir. Bu nedenle bel bantlarında, destek hortumlarında, sütyenlerde ve külotlarda kullanılır.

Softliz Spandex Üretim süreci

Spandex lifleri, eriyik ekstrüzyon, reaksiyon eğirme, çözelti kuru eğirme ve çözelti ıslak eğirme olmak üzere dört farklı şekilde üretilir. Bu yöntemlerin her biri, bir ön-polimer üretmek için monomerlerin reaksiyona sokulmasının ilk adımını içerir. Daha sonra ön polimer çeşitli şekillerde daha fazla reaksiyona sokulur ve uzun bir lif üretmek üzere çekilir. Çözeltili kuru eğirme, dünyadaki elastan liflerinin %90’ından fazlasını üretmek için kullanıldığından, açıklanmıştır.

Polimer Reaksiyonları

1- Softliz Spandeks üretimindeki ilk adım, prepolimerin üretimidir. Bu, bir makroglikolün bir diizosiyanat monomeri ile karıştırılmasıyla yapılır. Bileşikler bir reaksiyon kabında karıştırılır ve doğru koşullar altında bir ön polimer oluşturmak üzere reaksiyona girerler. Bileşen malzemelerinin oranı değişen özelliklere sahip lifler ürettiği için sıkı bir şekilde kontrol edilir. Tipik bir glikolün diizosiyanata oranı 1:2 olabilir.

2-Kuru eğirme lifi üretiminde, ön polimer eşit miktarda diamin ile reaksiyona girer. Bu bir zincir uzatma reaksiyonu olarak bilinir. Elde edilen çözelti, döndürme çözeltisini üretmek için bir çözücü ile seyreltilir. Çözücü, çözeltinin daha ince olmasına ve daha kolay işlenmesine yardımcı olur. Daha sonra elyaf üretim hücresine pompalanabilir.

Lifleri Üretmek

3- Eğirme çözeltisi, kürlendiği ve liflere dönüştürüldüğü silindirik bir eğirme hücresine pompalanır. Bu hücrede, polimer çözeltisi, boyunca küçük delikler bulunan, memecik adı verilen metal bir plakadan geçirilir. Bu, çözeltinin sıvı polimer şeritlerinde hizalanmasına neden olur. İpler hücreden geçerken nitrojen ve solvent gazı varlığında ısıtılır. Bu koşullar, sıvı polimerin kimyasal olarak reaksiyona girmesine ve katı iplikler oluşturmasına neden olur.

4-Lifler hücreden çıkarken, istenen kalınlığı elde etmek için belirli bir miktar katı iplik bir araya toplanır. Bu, lifleri birlikte büken bir basınçlı hava cihazı ile yapılır. Gerçekte, her bir softliz spandeks lifi, yüzeylerinin doğal yapışkanlığı nedeniyle birbirine yapışan birçok küçük bireysel liflerden oluşur.

Son işleme

5-Lifler daha sonra bir apre maddesi ile işlenir. Bu, magnezyum stearat veya poli(dimetil-siloksan) gibi başka bir polimer olabilir. Bu apre malzemeleri, liflerin birbirine yapışmasını engeller ve tekstil imalatına yardımcı olur. Bu işlemden sonra, lifler bir dizi silindir aracılığıyla bir makaraya aktarılır. Tüm işlemin sarma hızı, liflerin kalınlığına bağlı olarak dakikada 300-500 mil (482,7-804,5 km) arasında olabilir.

6-Bobinler elyaf ile doldurulduğunda nihai ambalajına konularak tekstilcilere ve diğer müşterilere sevk edilir. Burada lifler, giyim imalatında kullanılan kumaşı üretmek için pamuk veya naylon gibi diğer liflerle dokunabilir. Bu kumaş ayrıca istenilen rengi elde etmek için boyanabilir.

Daha Fazlasını Nereden Öğrenebilirsiniz?

Ürünlerimiz Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Doğu Avrupa ülkelerine satılmıştır. Kaliteli ve rekabetçi fiyatımız var. Ürünlerimizle ilgileniyorsanız lütfen bizimle iletişime geçin.